Wielercomite Jistrum-Skûlenboarch

Coulissentocht 2017 verreden onder ideale omstandigheden

De weergoden waren ons goed gezind. De voorspelde sneeuw bleef achterwege, waardoor er een goed berijdbaar parkoers overbleef. Inderdaad, het was net onder het vriespunt en ja, de wind nam in de loop van de ochtend iets toe, maar het was deze keer één van de snelste tochten ooit. De organisatie kon redelijke snel aan de erwtensoep na afloop van de tocht.
Natuurlijk was de polderdijk langs de Zwemmer een lastig en moeilijk deel van de tocht, maar dat is altijd zo. Door de harde ondergrond was het toch een stuk eenvoudiger dan voorgaande jaren. Het deel langs Noardburgum en Toutenburg was nu bijzonder goed berijdbaar en dat is wel eens anders geweest. Toch kozen veel deelnemers ervoor om juist dat deel niet te fietsen.

In eerste instantie leek de brug bij Skûlenboarch voor een groot probleem te zorgen, maar door de route iets te verlengen, kon gebruik worden gemaakt van de brug bij Kootstertille. Wel veranderden de aanvankelijke 30 en 45 km door de brugaanpassing in 39 en 54 km. De organisatie zag zich daardoor wel gedwongen om een deel van de route rond Eastermar te schrappen. De nieuwe afstanden waren deze keer makkelijk te overbruggen, mede door die harde ondergrond. Was de ondergrond slecht geweest, dan had de organisatie de route ingekort, maar dat noodscenario was nu niet nodig.

Een groot aantal deelnemers deze keer, ruim 200 liefhebbers, die de ondergrond en de koude op deze zaterdag trotseerden. Prachtig om te zien dat een aantal jongeren meefietsten. De jongste deelnemer was Nederlands Kampioen Veldrijden bij de meisjes (13 jaar) Leonie Bentveld uit Burgum.

Iedere keer blijven de deelnemers zich verbazen over deze prachtige afwisselende route. Dan weer technisch, dan weer crossen en ploeteren....... En hoe het weer ook is, het doet er in feite niet toe, want deze tocht blijft ieder jaar weer speciaal.

Het Wielercomité Jistrum-Skûlenboarch wil graag de vele vrijwilligers bedanken. Dankzij hen en de fantastische medewerking van de grondeigenaren en niet te vergeten Staatsbosbeheer, kunnen wij deze tocht organiseren en gebruik maken van de prachtige natuur rond Jistrum. Natuurlijk niet te vergeten de medewerking van de medewerkers van VV. Jistrum, die de kleedruimtes en de kantine beschikbaar stellen.